ihsan google |
Kek gulung yang sangat sedap dan mudah dibuat sendiri.
Bahan-bahan [A] :
- 3 biji telur gred A atau B
- 2 oz (4 Tbsp / 60 gm) gula kaster
- 1/2 tsp serbuk penaik
- 1/2 tsp asen vanilla
- 1/2 Tbsp ovallate
- 1.5 oz (5 Tbsp) tepung gandum (sukat dan kemudian kurangkan 2 Tbsp tepung gandum ni, kalau guna sukatan Tbsp - letak 3 Tbsp jer)
- 2 Tbsp serbuk koko
- 1/2 Tbsp susu tepung
Bahan-bahan lain :
- 2 oz (60 gm) mentega (dicairkan dan disejukkan)
- Buttercream secukupnya
Cara-cara :
- Pukul bahan-bahan [A] dengan kelajuan maksimum hingga kembang dan berkrim (lebih kurang 7-9 minit).
- Masukkan mentega cair ke dalam adunan dan kaup balikkan dengan spatula hingga sebati dan rata. Keluarkan 1-2 Tbsp adunan ini dan campurkan sedikit coklat paste atau coklat emulco dan gaul rata. Kemudian masukkan adunan yang sedikit ini ke dalam beg plastik untuk dibuat corak nanti.
- Tuang adunan yang asal ke dalam loyang 11" X 8" yang telah dilapikkan dengan kertas kalis minyak dan ratakan permukaannya. Paipkan adunan yang diwarnakan coklat tadi dan buatlah corak yang diingini.
- Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 C selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.
- Setelah selesai proses pembakaran, keluarkan kek dari oven. Biarkan sejuk seketika. Letakkan sekeping kertas kalis minyak di permukaan kek dan terbalikkan kek ke atas permukaan yang rata. Bahagian bawah kek kini berada di atas. Tarik perlahan kertas alas pembakaran tadi.
- Sapukan permukaan kek dengan buttercream secara lemah lembut.
- Gulung kek dengan cermat.
kredit to ovenkecil.blogspot.com
0 comments:
Post a Comment