Friday, April 21, 2017

RESEPI KEK PANDAN LAPIS (STEP BY STEP)


Ihsan Google


KEK PANDAN LAPIS 

Bahan-bahan untuk kek span 8":

-150g tepung gandum
-1sudu teh baking powder
**campur dan ayak

-5 biji telur B
-100g gula kastor
-1tsp ovalet
-50g susu segar/cair/jus pandan
-1tsp esen vanila
-perisa pandan& pewarna hijau

-50ml minyak masak

Cara-cara:

-panaskan oven pd suhu 170c selama 20 minit
-griskan loyang bahagian bawah sahaja
-campurkan semua bahan kecuali minyak, putar guna high speed selama 15 minit hingga kental/krim
-masukkan minyak dan gaul sebati
-masukkan dalam loyang selama 30 minit atau sehingga kek masak
-terus bawak keluarkan kek yang dah masak dan telangkupkan sebentar.
-keluarkan kek dari loyang dan biarkan sejuk atas redai.

kek yang dah masak dan di belah tiga

Bahan-bahan untuk kastard pandan:

-1.2 liter santan biasa /susu cair
-1 cwn gula kastor
-10g agar-agar
-100g tepung hwe kwe
-secubit garam
-perisa pandan & pewarna hijau

Cara-cara:

-masukkan semua bahan dalam periuk dan kacau sehingga likat. Ketepikan


alas loyang dengan baking paper

masukkan kastard pandan dalam loyang

lapiskan dengan kek yang di potong tadi dan lapiskan sampai habis

kastard pandan kena bagi sejuk dlu dalam 3 jam baru keluarkan dari loyang.
*kredit to minahlove.blogspot.com / jommasak


resepi kek
resepi kek pandan lapis 
kek pandan lapis
kek lapis
kek lapis pandan
kek pandan
cake recipe
layer cake 
layer cake recipe
cara-cara buat kek pandan
kastard pandan
resepi kastard pandan

0 comments:

Post a Comment

 

TANIA BAKERY Template by Ipietoon Cute Blog Design