Ihsan Google |
KEK PANDAN LAPIS
Bahan-bahan untuk kek span 8":
-150g tepung gandum
-1sudu teh baking powder
**campur dan ayak
-5 biji telur B
-100g gula kastor
-1tsp ovalet
-50g susu segar/cair/jus pandan
-1tsp esen vanila
-perisa pandan& pewarna hijau
-50ml minyak masak
Cara-cara:
-panaskan oven pd suhu 170c selama 20 minit
-griskan loyang bahagian bawah sahaja
-campurkan semua bahan kecuali minyak, putar guna high speed selama 15 minit hingga kental/krim
-masukkan minyak dan gaul sebati
-masukkan dalam loyang selama 30 minit atau sehingga kek masak
-terus bawak keluarkan kek yang dah masak dan telangkupkan sebentar.
-keluarkan kek dari loyang dan biarkan sejuk atas redai.
kek yang dah masak dan di belah tiga |
Bahan-bahan untuk kastard pandan:
-1.2 liter santan biasa /susu cair
-1 cwn gula kastor
-10g agar-agar
-100g tepung hwe kwe
-secubit garam
-perisa pandan & pewarna hijau
Cara-cara:
-masukkan semua bahan dalam periuk dan kacau sehingga likat. Ketepikan
alas loyang dengan baking paper |
masukkan kastard pandan dalam loyang |
lapiskan dengan kek yang di potong tadi dan lapiskan sampai habis |
kastard pandan kena bagi sejuk dlu dalam 3 jam baru keluarkan dari loyang. |
resepi kek
resepi kek pandan lapis
kek pandan lapis
kek lapis
kek lapis pandan
kek pandan
cake recipe
layer cake
layer cake recipe
cara-cara buat kek pandan
kastard pandan
resepi kastard pandan
0 comments:
Post a Comment